Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας στη Θεσσαλονίκη, η Δρ. Άντζυ Καπέλλου παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας με τίτλο “Γνώσεις και Αντιλήψεις Διαιτολόγων-Διατροφολόγων σχετικά με την Επιστήμη της Διατροφογενετικής και τα Τεστ Γενετικής Ανάλυσης”. Η έρευνα αυτή αποσκοπούσε στο να αξιολογήσει το επίπεδο γνώσεων, τη στάση και το ενδιαφέρον των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στην Ελλάδα σχετικά με τη χρήση της Διατροφογενετικής στην καθημερινή τους πρακτική.
Γνώσεις Διατροφογενετικής
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το επίπεδο γνώσεων των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στην Ελλάδα σχετικά με την επιστήμη της Διατροφογενετικής κυμαίνεται στο 41,6%. Υψηλότερα σκορ παρατηρήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και στα άτομα που μελετούσαν συχνότερα επιστημονική βιβλιογραφία στον κλάδο της Διατροφογενετικής.
Στάσεις και Αντιλήψεις
- Το 39% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο να ερμηνεύσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα των διατροφογενετικών test, ενώ το 42% δήλωσε πως δεν γνωρίζει τους ενδεχόμενους περιορισμούς τους.
- Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (77%) φαίνεται ότι αναγνωρίζει τη σημασία της Διατροφογενετικής για τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς και παρόλο που το 68% πιστεύει ότι δεν έχει καλές γνώσεις στον τομέα, η πλειοψηφία (82%) ενδιαφέρεται να εκπαιδευθεί περαιτέρω.
- Ανάμεσα στις ανησυχίες των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων σχετικά με τα διατροφογενετικά τεστ ήταν το οικονομικό κόστος, αλλά και η εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων.
Συμπεράσματα
Παρόλο που οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν τα πιθανά οφέλη από τη χρήση διατροφογενετικών τεστ για την προαγωγή υγιεινών συμπεριφορών στους ασθενείς τους, διαπιστώνεται ένα κενό γνώσεων που πρέπει να καλυφθεί μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες διατροφής θα αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση της Διατροφογενετικής και θα μπορέσουν να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν καλύτερα τα διατροφογενετικά τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά προς όφελος των ασθενών τους.
Η Δρ. Καπέλλου τόνισε ότι η έρευνα αυτή, η οποία είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα, αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης και εκπαίδευσης στον τομέα της Διατροφογενετικής για την ενίσχυση της εφαρμογής των διατροφογενετικών τεστ στην καθημερινή διαιτολογική πρακτική.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ