Ενημέρωση για την Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων

H προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών μας έχει πρωταρχική σημασία για εμάς. Για το λόγο αυτό λαμβάνουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, για να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα που επεξεργαζόμαστε και να διασφαλίσουμε ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, πραγματοποιείται πάντοτε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που τίθενται από το νομικό πλαίσιο, τόσο από την ίδια την εταιρία, όσο και από τρίτους, που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, για λογαριασμό της εταιρίας.

Τι είναι ο ΓΚΠΔ (GDPR) ;

Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (General Data Protection Regulation – GDPR) 2016/679, αποτελεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΕ) στον εξεταζόμενο τομέα. Αντικείμενο του νόμου είναι η θέσπιση των προϋποθέσεων, για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, προς προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των φυσικών προσώπων και ιδίως, του δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ποια δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρία;

Τα δεδομένα που η Εταιρία συλλέγει, αποθηκεύει και επεξεργάζεται, ανά περίπτωση, είναι:
• Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
• Ονοματεπώνυμο για την έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης
• Διεύθυνση για την αποστολή και παραλαβή της συσκευασίας
• Τηλέφωνο επικοινωνίας
• Εmail για την αποστολή των αποτελεσμάτων
• Ημερομηνία γέννησης και φύλο ΜΟΝΟ σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται την ανώνυμη χρήση των αποτελεσμάτων του για ερευνητικούς σκοπούς
• Δεδομένα υγείας ειδικής κατηγορίας (π.χ. γενετικά και βιομετρικά δεδομένα).
• Πληροφορίες πληρωμής, πληροφορίες τραπεζικών καρτών/λογαριασμών.

Ποιος ο σκοπός επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων;

Οι σκοποί της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που κατέχει η Εταιρία είναι κατά περίπτωση οι ακόλουθοι:
• Να παρέχει τις υπηρεσίες που μας αναθέτετε και επιθυμείτε να λάβετε από εμάς, όπως για παράδειγμα, η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και κατά συνέπεια, η εκπλήρωση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, στο πλαίσιο αυτό.
• Να αναλύσει και να χαρακτηρίσει το δείγμα που υποβλήθηκε στο εργαστήριο, καθώς και να διεξαγάγει και να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων, προς περαιτέρω ανάλυση και γνώση δική σας, όπως και για σκοπούς επιστημονικής έρευνας (ή στατιστικούς σκοπούς).
• Να επικοινωνήσει μαζί σας, σχετικά με πιθανό δικό σας αίτημα, καθώς και να σας αποστείλει τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων.

Πώς και γιατί χρησιμοποιούμε τα προσωπικά σας δεδομένα;

1. Δημιουργία Λογαριασμού

Προσωπικά δεδομένα συλλέγονται όταν δημιουργείτε λογαριασμό στον ιστότοπο www.idnagenomics.com, τον οποίο διαχειρίζεται η iDNAGenomics. Κατά τη δημιουργία λογαριασμού μπορεί να σας ζητηθούν περισσότερα στοιχεία, ωστόσο τα ελάχιστα για τη σύναψη και εκτέλεση της σύμβασης θα έχουν τη σήμανση υποχρεωτικού πεδίου.
Για τη δημιουργία λογαριασμού χρειάζονται, υποχρεωτικά, τα ακόλουθα προσωπικά στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, Ταχυδρομική Διεύθυνση, Ταχ. Κώδικας, Νομός, Πόλη, Περιοχή, Χώρα, Σταθερό Τηλέφωνο και η Ηλεκτρονική σας Διεύθυνση (e-mail address). Στην συνέχεια θα πρέπει να ορίσετε τον προσωπικό σας κωδικό (password), επιβεβαιώνοντας τον δύο φoρές. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας, θα πρέπει, αφού διαβάσετε τους όρους χρήσης, να επιλέξετε το checkbox (κουτάκι) στην επιλογή “Συμφωνώ” και να συμπληρώσετε το κείμενο, για την επαλήθευση της εγγραφής σας.
Η εγγραφή σας έχει ολοκληρωθεί. Το όνομα χρήστη (username) είναι πλέον η ηλεκτρονική σας διεύθυνση και ο κωδικός (password) είναι ο προσωπικός σας κωδικός.
Ο χρήστης δεν θα πρέπει να κοινοποιεί σε τρίτους τον προσωπικό του κωδικό, ούτε και να τον φυλάσσει σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, για να αποτρέψει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη χρήση. Σε περίπτωση γνωστοποίησης του προσωπικού κωδικού σε τρίτους, ο χρήστης έχει την υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα την iDNAGenomics μέσω του ιστότοπου της www.idnagenomics.com. Σε περίπτωση διαρροής στοιχείων, η iDNAGenomics δεν φέρει καμία ευθύνη, εφόσον δεν έχει προηγουμένως ενημερωθεί, για την παράνομη χρήση των στοιχείων αυτών.
Επίσης, δημιουργώντας λογαριασμό στο e-shop μας, μπορείτε να επεξεργαστείτε τα δεδομένα, να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν, για να γίνεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της παραγγελίας πιο εύκολη, κάθε φορά που θα επισκέπτεστε το e-shop μας και επιλέγετε να είστε συνδεδεμένοι.

2. Εκτέλεση Παραγγελίας

Προσωπικά δεδομένα συλλέγονται και όταν πραγματοποιείτε παραγγελία στο e-shop μας, www.idnagenomics.com. Για την ολοκλήρωση της παραγγελίας σας και της δημιουργίας λογαριασμού, μπορεί να σας ζητηθούν περισσότερα στοιχεία, ωστόσο θα είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται, για τη σύναψη και εκτέλεση της σύμβασης. Τα εν λόγω στοιχεία έχουν τη σήμανση υποχρεωτικού πεδίου. Τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό το λογαριασμό θα χρησιμοποιηθούν στη συμπλήρωση της παραγγελίας κι εσείς θα πρέπει να συμπληρώσετε ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία, όπως πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής, διαφορετική διεύθυνση αποστολής προϊόντων (προαιρετικά), στοιχεία για την έκδοση τιμολογίου (ΑΦΜ, ΔΟΥ, Επάγγελμα, επωνυμία), όπου είναι απαραίτητο.
Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της παραγγελίας, κάποια από τα δεδομένα αυτά διαβιβάζονται:
α) σε μεταφορικές εταιρείες, για τη μεταφορά και παράδοση των αγαθών σας. Οι μεταφορικές εταιρείες ενδέχεται να επικοινωνήσουν μαζί σας για να ζητήσουν διευκρινήσεις, αλλά και να σας ενημερώσουν για την παράδοση των προϊόντων σας.
β) κατά την εκτέλεση πληρωμής, σε παρόχους πληρωμών. Από την πλευρά μας χρησιμοποιούμε υψηλά συστήματα ασφαλείας, για την αποφυγή διαρροής των στοιχείων σας, από κακόβουλα συστήματα.

3. Αποστολή ενημερωτικού και διαφημιστικού υλικού/εταιρικά νέα

Κατά την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας, www.idnagenomics.com, έχετε τη δυνατότητα να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας, παρέχοντας την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, με σκοπό την εγγραφή σας στο Newsletter μας.
Τα δεδομένα που συλλέγονται από τον ιστότοπο μας ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για προωθητικούς και διαφημιστικούς σκοπούς, για να σας ενημερώσουμε για προϊόντα και προσφορές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν, μέσω e-mail, εφόσον έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει το νομικό πλαίσιο.
Στα πλαίσια του έννομου συμφέροντος της iDNA Genomics να δημιουργεί αγοραστικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα και υπηρεσίες της, ενδέχεται να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, που είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο, σε μηχανές αναζήτησης και social media εφαρμογές (Google, LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram), με σκοπό τη δημιουργία εξατομικευμένης προώθησης κι ενημέρωσης του δυνητικού πελάτη, μέσω τηλεφώνου ή και e-mail για τον παραπάνω εμπορικό σκοπό. Νομική βάση αποτελεί η οικειοθελής δημοσίευση πληροφοριών σας σε μηχανές αναζήτησης και η εγγραφή σας σε υπηρεσίες social media, όπου λαμβάνονται ως ρητή συναίνεση για δημοσίευση πληροφοριών, ανάλογα με τις ρυθμίσεις των εφαρμογών που εσείς διαχειρίζεστε.
Νομικές βάσεις για την ανωτέρω επεξεργασία είναι τόσο η εκτέλεση των συμβατικών μας υποχρεώσεων (ΓΚΠΔ άρθρο 6 παρ.1΄β), όσο και το έννομο συμφέρον της εταιρίας μας (ΓΚΠΔ άρθρο 6 παρ.1΄στ).

4. Προσωποποιημένη ενημέρωση (profiling)

Θέλοντας να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για αποστολή προσωποποιημένων ενημερώσεων, εφόσον έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει το νομικό πλαίσιο. H προσωποποίηση βάσει των αναγκών και των προτιμήσεών σας (profiling) προκύπτει από τα στοιχεία που αντλούμε από τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως το επάγγελμα, η περιοχή κατοικίας κλπ., καθώς και βάσει των αγορών που πραγματοποιείτε.

5. Κατάρτιση Προφίλ

Με την κατάρτιση προφίλ νοείται οποιαδήποτε μορφή αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που συνίσταται στη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για την αξιολόγηση ορισμένων προσωπικών πτυχών ενός φυσικού προσώπου, ιδίως για την ανάλυση ή την πρόβλεψη πτυχών, που αφορούν τις προσωπικές προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα ή τις μετακινήσεις του.
Σας ενημερώνουμε ότι λαμβάνει χώρα κατάρτιση προφίλ για σκοπούς εμπορικής προώθησης, όταν δίνεται τη συγκατάθεση σας να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με τις υπηρεσίες μας και τις προσφορές μας, εξατομικευμένες στις προσωπικές σας προτιμήσεις κι ενδιαφέροντα.

Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα και προστασία των προσωπικών σας δεδομένων;

Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι εμπιστευτική και η Εταιρία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, για να εξασφαλίσει την εμπιστευτικότητα και προστασία τους, τηρώντας τις νομοθετικές επιταγές.

Ποιος επεξεργάζεται τα προσωπικά σας δεδομένα;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα υποβάλλονται σε επεξεργασία από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της εταιρίας, το εξειδικευμένο προσωπικό, τους συνεργάτες της εταιρίας, που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην παροχή αυτών των υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους, επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και συνεργαζόμενα εργαστήρια. Όλοι δεσμεύονται για την εμπιστευτικότητα, την προστασία και το επαγγελματικό απόρρητο.
Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί επίσης να διεξάγεται από συνδεδεμένες εταιρείες, καθώς και από το προσωπικό τους, υπό την ευθύνη τους (συγκεκριμένα εταιρείες πληροφορικής, λογισμικού και χειριστές ιατρικού εξοπλισμού, εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαγνωστικά κέντρα).

Πού κοινοποιούνται τα δεδομένα σας;

Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της παραγγελίας, κάποια από τα δεδομένα αυτά διαβιβάζονται:
α) σε μεταφορικές εταιρείες, για τη μεταφορά και παράδοση των αγαθών σας. Οι μεταφορικές εταιρείες ενδέχεται να επικοινωνήσουν μαζί σας για να ζητήσουν διευκρινήσεις, αλλά και να σας ενημερώσουν για την παράδοση των προϊόντων σας.
β) κατά την εκτέλεση πληρωμής, σε παρόχους πληρωμών. Από την πλευρά μας χρησιμοποιούμε υψηλά συστήματα ασφαλείας, για την αποφυγή διαρροής των στοιχείων σας, από κακόβουλα συστήματα.
Επίσης τα δεδομένα αυτά είναι προσβάσιμα σε εταιρείες υποστήριξης και marketing του e-shop, όπου η iDNAGenomics διασφαλίζει την προστασία τους.

Πόσο καιρό θα βρίσκονται τα προσωπικά σας δεδομένα στη διάθεση της εταιρίας;

Ο χρόνος διατήρησης των παραπάνω δεδομένων είναι ο χρόνος που επιτρέπεται ή απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, ανάλογα με τη φύση της υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση, η προβλεπόμενη προθεσμία παραγραφής, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, παρατείνεται μέχρι 20 έτη (Άρθρο 5 παράγραφος 1, στοιχείο ε και αιτιολογική σκέψη 39 του ΓΚΠΔ).

Πόσο καιρό διατηρείται το γενετικό σας υλικό;

Η ελάχιστη περίοδος διατήρησης του γενετικού σας υλικού έχει καθοριστεί από το εργαστήριο σε ένα μήνα. Αυτό διότι υπάρχει μικρή πιθανότητα μία ανάλυση να μην δώσει πλήρη αποτελέσματα. Με την επιβεβαίωση του ποιοτικού ελέγχου ότι τα αποτελέσματα είναι σωστά, το δείγμα καταστρέφεται.

Ποια είναι τα δικαιώματα σας σε θέματα προστασίας δεδομένων;

Μπορείτε να υποβάλετε αίτημα στην εταιρία iDNA Genomics εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση, να διορθώσετε, να διαγράψετε ή να περιορίσετε την επεξεργασία των δεδομένων σας ή άλλων σχετικών πληροφοριών. Έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε στη μεταποίηση και στη μεταφορά δεδομένων, καθώς και το δικαίωμα ανάκλησης της συγκατάθεσής σας.

Πού θα μπορούσατε να απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες;

Για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με την εταιρία iDNAGenomics στο τηλ: 211-1021821 ή μέσω e-mail στην ηλ. διεύθυνση: info@idnagenomics.com.