iDNA PGx CNS – Φαρμακογενετική & Επιλογή Αντιψυχωσικών Φαρμάκων
Η φαρμακογενετική συμβάλλει στη βέλτιστη επιλογή αντιψυχωσικών φαρμάκων και δοσολογίας, καθώς και στην αναδιάρθρωση του θεραπευτικού σχήματος, συντελώντας στη μείωση του άμεσου κόστους φαρμακοθεραπείας και νοσηλείας.
Δημοσιευμένη αναδρομική μελέτη του 2021 που θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ευρήματά της:
Ανάλυση οικονομικού αντίκτυπου της φαρμακογενετικά καθοδηγούμενης υποστήριξης κλινικών αποφάσεων σε ψυχωτικούς ασθενείς1.
- Συνολικά, 188 ασθενείς οι οποίοι έλαβαν αντιψυχωσική θεραπεία.
- Οι ασθενείς από 3 δημόσια νοσοκομεία, ήταν μακροχρόνια νοσηλευόμενοι με λήψη πολλαπλών αντιψυχωσικών σκευασμάτων (polypharmacy).
Συνολικές νοσηλείες, συνολικές ημέρες και μέση διάρκεια νοσηλείας πριν και μετά τη φαρμακογενετική καθοδήγηση ανά άτομο
Μέση φαρμακευτική και νοσηλευτική δαπάνη ακολουθώντας τη συνήθη κλινική πρακτική και έπειτα από φαρμακογενετική καθοδήγηση ανά φύλο, διάγνωση και ηλικία.
Σε ψυχωτικούς ασθενείς, η φαρμακογενετική καθοδήγηση συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των φαρμάκων που απαιτούνται για τον έλεγχο των υποτροπών και των υποκείμενων παθολογικών καταστάσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών και βελτιώνοντας τα ποσοστά συμμόρφωσης. Συνεπώς, η εφαρμογή της φαρμακογενετικής μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες της αποτελεσματικότητας και άρα οδηγεί σε μείωση του άμεσου κόστους που σχετίζεται με τη θεραπεία.
Βιβλιογραφικές αναφορές
- L. Carrascal-Laso et al., Economic Impact of the Application of a Precision Medicine Model (5SPM) on Psychotic Patients. Pharmgenomics Pers Med 14, 1015-1025 (2021)