Τα μυστικά της απώλειας βάρους

Σίγουρα σε κάποιο σημείο της ζωής σας, είτε εσείς είτε κάποιο οικείο σας πρόσωπο έχετε “παλέψει” με την απώλεια βάρους. Το υπερβάλλον σωματικό βάρος, ή πιο σωστά λίπος, είναι κάτι το οποίο ταλανίζει σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων στις μέρες μας. Το γεγονός αυτό, οφείλεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, δηλαδή στη διαμόρφωση των κοινωνικών μας συνηθειών και γενικότερα του τρόπου ζωής. Εξυπακούεται πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η γενετική προδιάθεση. Η γενετική προδιάθεση, όμως, προϋπήρχε ανέκαθεν. Ωστόσο οι πρόγονοί μας δεν παρουσίαζαν τόσο μεγάλη τάση για υπερβάλλον σωματικό βάρος γιατί διαχειρίζονταν πιο αποτελεσματικά τον τρόπο ζωής τους, αναφορικά με το υπερβάλλον σωματικό βάρος. Συνεπώς εαν συνδυάσουμε τη γενετική προδιάθεση και τον τρόπο ζωής, μπορούμε να λύσουμε τον μίτο της απώλειας βάρους.

Απο τι αποτελείται το σωματικό βάρος:

Το σωματικό μας βάρος αποτελείται κυρίως από:

· Μυική μάζα

· Λιπώδη ιστό

· Οστά

· Αίμα

· Δέρμα

· Όργανα όπως συκώτι, εγκέφαλος.

Κατανοούμε, λοιπόν, ότι τα μοναδικά στα οποία μπορούμε να παρέμβουμε και να τα αλλάξουμε εαν θέλουμε να αλλάξουμε το σωματικό μας βάρος είναι η μυική μας μάζα και ο λιπώδης ιστός μας.

Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη μυική μάζα και τον λιπώδη ιστό

Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη μυική μάζα και τον λιπώδη ιστό, κυρίως, είναι:

· Γενετική προδιάθεση

· Προβλήματα υγείας, όπως υποθυροειδισμός

· Ηλικία

· Το ορμονικό προφίλ

· Ο τρόπος διατροφής

· Το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας

Οπότε, εαν κανείς θέλει να αλλάξει το σωματικό του βάρος, δηλαδή τη σύσταση του σώματός του σε μυική μάζα και λιπώδη ιστό θα πρέπει να εστιάσει στους πιο πάνω

παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς εξαρτώνται από εμάς και κάποιοι όχι. Αυτοί στους οποίους μπορούμε να επιδράσουμε είναι το να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα υγείας και τα ορμονικά ζητήματα και να προσαρμόσουμε τον τρόπο άκσησης και διατροφής μας. Στη γενετική προδιάθεση δε μπορούμε να παρέμβουμε, δεν είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε. Γνωρίζοντας, όμως, τη γενετική μας προδιάθεση αποκτούμε ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα μας για την αποτελεσματική διαχείριση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους.

Πώς ο τρόπος διατροφής επηρεάζει το σωματικό βάρος

Ο μηχανισμός με τον οποίο ο τρόπος διατροφής επηρεάζει το σωματικό βάρος λέγεται ενεργειακό ισοζύγιο. Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι η σχέση η οποία διέπει την ενέργεια, δηλαδή τις θερμίδες, τις οποίες καταναλώνουμε ημερησίως (μέσω της διατροφής) και την ενέργεια την οποία δαπανούμε ημερησίως (η οποία αποτελείται από την θερμογένεση που προκαλείται λόγω κατανάλωσης τροφής, από τον βασικό μεταβολισμό και από τη φυσική δραστηριότητα). Συνεπώς τα πράγματα είναι απλά! Οι περιπτώσεις είναι οι εξής:

· Εαν δημιουργήσουμε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η ενέργεια την οποία καταναλώνουμε ημερησίως είναι μικρότερη από αυτή που δαπανούμε, χάνουμε βάρος.

· Εαν δημιουργήσουμε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η ενέργεια την οποία καταναλώνουμε ημερησίως είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανούμε, παίρνουμε βάρος.

· Εαν δημιουργήσουμε σταθερό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η ενέργεια την οποία καταναλώνουμε ημερησίως είναι ίση με αυτή που δαπανούμε, το βάρος μας παραμένει σταθερό.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο

Μέχρι στιγμής, είδαμε οτι για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να δημιουργήσουμε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Το ερώτημα είναι πώς θα το πετύχουμε αυτό. Οι τρόποι είναι τρεις:

· Μειώνοντας τη συνολική ενέργεια την οποία προσλαμβάνουμε από την τροφή μας.

· Αυξάνοντας τη σωματική μας δραστηριότητα.

· Συνδυάζοντας τους δυο πιο πάνω τρόπους.

Ο ιδανικός τρόπος είναι ο τρίτος διότι χρησιμοποιώντας και τα δυο “όπλα” της άσκησης και της διατροφής ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, απολαμβάνουμε τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, προστατεύουμε το μεταβολισμό μας από μια επικείμενη φθορά (αυτό συμβαίνει οταν χάνουμε βάρος χωρίς να ασκούμαστε παράλληλα και οφείλεται στη μείωση της μυικής μάζας) και δε χρειάζεται να γίνουμε πολύ αυστηροί στη διατροφή μας (δηλαδή να μειώσουμε αρκετά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες).

Πώς το test DNA μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια απώλειας βάρους

Είναι δεδομένο ότι για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την απώλεια βάρους χρειάζεται να εστιάσουμε στην τροποποίηση της διατροφής και της σωματικής μας δραστηριότητας. Το test DNA είναι ένα επιπλέον, πολύ χρήσιμο εργαλείο στην απώλεια βάρους γιατί μας δείχνει τη γενετική μας προδιάθεση στους δυο αυτούς τομείς στους οποίους θέλουμε να εστιάσουμε. Έτσι, μας επιτρέπει, να κατανοήσουμε πως ακριβώς αντιδρά το σώμα μας, τι δυνατότητες και τι αδυναμίες έχει, και να οργανώσουμε ένα πλάνο άσκησης και διατροφής προσαρμοσμένο πάνω μας. Εξατομικεύοντας ακριβώς τις ανάγκες μας, μπορούμε να εστιάσουμε στα σημεία που πρέπει και να δράσουμε στοχευμένα, εξοικονομώντας κόπο και χρόνο. Μερικά μόνο από τα σημεία στα οποία μπορεί να δώσει απάντηση το test DNA είναι τα εξής:

· Η αύξηση κατανάλωσης πρωτεϊνης μπορεί να με ωφελήσει στην απώλεια βάρους;

· Η αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης σνακ μέσα στην ημέρα, μπορεί να με ωφελήσει στην καλύτερη διαχείριση του κορεσμού και κατ΄επέκταση και του σωματικού μου βάρους;

· Έχω αυξημένη γενετική προδιάθεση ή ευαισθησία για κατανάλωση σνακ με γλυκιά γεύση; Τα γλυκά είναι ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, και φαίνεται να επιβαρύνουν την προσπάθεια απώλειας βάρους.

· Το γενετικό μου προφίλ σχετίζεται με αυξημένο ή χαμηλό κίνητρο για να συμμετέχω σε αθλητικές δραστηριότητες;