Πώς το iDNA Test 3σε1 “Διατροφή, Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία, Άθληση¨ μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις το επίπεδο της υγείας σου

Είναι αναντίρρητο οτι ο τρόπος ζωής μας διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο στο επίπεδο υγείας και ευεξίας του οργανισμού μας. Η επιστημονική κοινότητα ομόφωνα δηλώνει πως ο τρόπος που τρεφόμαστε και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς μας παίζουν έναν καίριο ρόλο στην εμφάνιση χρόνιων και μη νοσημάτων. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου διατροφής και της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας μπορούν, μεταξύ άλλων, να:

· Βελτιώσουν την αντοχή και την καρδιαγγειακή μας υγεία

· Βελτιώσουν τη μυική δύναμη και την υγεία του μυοσκελετικού μας συστήματος

· Συμβάλουν στην αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού βάρους

· Να προλάβουν χρόνια νοσήματα

· Να βελτιώσουν τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση

Στις μέρες μας το δίπτυχο άσκηση και διατροφή έχει γίνει πιο δύσκολο από ποτέ, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής των δυτικών κοινωνιών μας έχει αναγκάσει να κάνουμε βιαστικές και εύκολες διατροφικές επιλογές (έτοιμο φαγητό) και να ζούμε πιο καθιστικά από ποτέ. Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας και των χρόνιων νοσημάτων όπως

τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος, φαίνεται να αυξάνονται συνεχώς, γι΄αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να βάλουμε ξανά σε προτεραιότητα την υγεία μας, δηλαδή τη διατροφή και την άσκηση.

Δεκάλογος Υγιεινής Διατροφής

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες συνοψίζει τις βασικότερες οδηγίες για την υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής και άθλησης, βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή, στον εξής ¨δεκάλογο¨:

· Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

· Καταναλώστε ποικιλία δημητριακών καθημερινά. Προτιμήστε ολικής αλέσεως.

· Προτιμάτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

· Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Προτιμήστε άπαχα μέρη. Αποφύγετε το επεξεργασμένο κρέας.

· Καταναλώστε συχνά ψάρια και θαλασσινά. Επιλέξτε λιπαρά ψάρια και κατά προτίμηση μικρά.

· Καταναλώστε συχνά όσπρια.

· Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή.

· Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.

· Ασκηθείτε καθημερινά. Διατηρήστε φυσιολογικό και σταθερό σωματικό βάρος.

· Πιείτε αρκετό νερό.

Μεσογειακή Διατροφή

Ιδιαίτερα η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρότυπο διατροφής το οποίο σχετίζεται με ευνοικές επιπτώσεις για την υγεία και με τη μακροζωία. Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από:

· Υψηλή κατανάλωη προϊόντων φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και μη επεξεργασμένα δημηριακά όπως ψωμί, ρύζι κ.ά.

· Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών.

· Μέτρια προς χαμηλή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών.

· Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του.

· Χρήση ελαιολάδου ως βασικό προστιθέμενο έλαιο.

· Μέτρια καθημερινή κατανάλωση κρασιού με τα γεύματα.

· Συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Τest DNA 3:1 “Διατροφή, Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία, Άθληση¨

Το test DNA 3:1 Διατροφή, Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία, Άθληση μπορεί κάλλιστα να σε βοηθήσει να ενισχύσεις το επίπεδο υγείας και ευεξίας σου. Ουσιαστικά, τα

αποτελέσματά του αναλύουν την γενετική προδιάθεση – ευαισθησία την οποία έχει κάθε οργανισμός αναφορικά με συγκεκριμένους παράγοντες που σχετίζονται με την άθληση και τη διατροφή. Τα αποτελέσματά του είναι πλήρως προσωποποιημένα και παρέχουν μια συνολική εικόνα για το γενετικό προφίλ του ατόμου. Γνωρίζοντας, λοιπόν, αυτά μπορεί να οργανωθεί ένα άκρως εξατομικευμένο πλάνο άσκησης και διατροφής το οποίο να παρέχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Έχοντας στα χέρια την γενετική ανάλυση, μπορείς να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του οργανισμού σου και να εστιάσεις στα σημεία τα οποία χρήζουν της μεγαλύτερης προσοχής.

Το test DNA 3:1 στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες και δίνει σημαντικές πληροφορίες:

· Διατροφή.

Δίνει πληροφορίες για τη γενετική προδιάθεση και την ευαισθησία στην απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και ουσιών όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες , τα κορεσμένα λιπαρά, η καφεΐνη, η λακτόζη, η γλουτένη, για τις διατροφικές αρέσκειες, για τον έλεγχο του βάρους κ.ά.

· Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία

Αναλύει τη δυνατότητα του οργανισμού μας να απορροφά και να επεξεργάζεται τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τα οποία προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής.

· Άθληση

Παρουσιάζει την αποτελεσματικότητα την οποία παρουσιάζει το σώμα μας σε συγκεκριμένα είδη άσκησης, τον κίνδυνο τραυματισμών, την ικανότητα αποθεραπείας μετά την άσκηση κ.ά.

Τα αποτελέσματα του test DNA διακρίνονται σε:

· Προφίλ ευαισθησίας

· Προφίλ οφέλους

· Προφίλ απόδοσης

Στα αποτελέσματα μπορείς να δεις για κάθε συγκεκριμένη παράμετρο, τη βαρύτητα συσχέτισης των δικών του γονιδίων και τις πιθανές θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες ενδέχεται να έχεις αναφορικά με τη συγκεκριμένη παράμετρο.

Το test μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως οι εξής:

· Μπορώ να επωφεληθώ από τον περιορισμό λήψης καφεΐνης, λακτόζης, γλουτένης, αλατιού, αλκοόλ;

· Μπορώ να έχω θετικές επιδράσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη διαχείριση του βάρους μου εαν υιοθετήσω μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες;

· Μπορεί η υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής να είναι βοηθητική στον έλεγχο του βάρους μου;

· Το γενετικό μου προφίλ σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα κατανάλωσης συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα;

· Η γενετική μου προδιάθεση ορίζει χαμηλή απορρόφηση και εκμετάλλευση συγκεκριμένων βιταμινών οπότε θα επωφεληθώ από την πιο συχνή κατανάλωση διατροφικών πηγών τους;

· Το γενετικό μου προφίλ σχετίζεται με χαμηλή πρόσληψη και απορρόφηση σιδήρου

συνεπώς θα επωφεληθώ από μια αυξημένη σε σίδηρο διατροφή ή από τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου;

· Μπορώ να επωφεληθώ από την εστίαση σε αθλήματα αντοχής;

· Χρειάζεται να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στην περίοδο αποκατάστασης καθώς το σώμα μου έχει την τάση να παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα φλεγμονής μετά από σκληρές προπονήσεις;

Έχοντας τις απαντήσεις γι΄ όλα αυτά και πολλά άλλα μπορούμε να γνωρίζουμε τις ακριβείς αλλαγές οι οποίες χρειάζεται να γίνουν ώστε να βελτιώσουμε το επίπεδο υγείας μας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι τα προσωποποιημένα δεδομένα της γενετικής ανάλυσης μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμο στα χέρια ενός επιστήμονα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, ένας Διαιτολόγος Διατροφολόγος ο οποίος έχει καταρτιστεί στα βιοχημικά μονοπάτια και στις μεταβολικές διεργασίες που χρησιμοποιούνται στους τομείς της διατροφής και της άθλησης, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της γενετικής ανάλυσης, σε συνδυασμό με το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό ενός ατόμου και να συντάξει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο το οποίο να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Η χρήση των αποτελεσμάτων του test DNA, χωρίς τις συμβουλές ενός επαγγελματία υγείας, μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους, καθώς χρειάζονται εξειδικευμένη ερμηνεία και κριτική σκέψη.

Άτομα τα οποία πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ

Οι βασικές κατηγορίες ανθρώπων οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ είναι οι εξής:

· Έγκυες γυναίκες,

· Ανήλικοι,

· Άτομα που θα οδηγήσουν ή πρόκειται να ασκήσουν δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη συγκέντρωση και επιδεξιότητα,

· Άτομα τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.

Αλκοόλ και γενετική προδιάθεση

Υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια τα οποία ελέγχουν την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ καθώς και τα μεταβολικά μονοπάτια μεταβολισμού του αλκοόλ, δηλαδή τη διάσπασή του από ένζυμα και την απορρόφησή του. Συνεπώς, κάνοντας ένα τεστ Διατροφογενετικής και γνωρίζοντας την προδιάθεσή μας για κατανάλωση αλκοόλ αλλά και την γενετική προδιάθεση του οργανισμού μας σχετικά με τον μεταβολισμό της αλκοόλης στο σώμα μας, μπορούμε να κατανοήσουμε εαν και κατά πόσο μπορούμε να επωφεληθούμε από τη μείωσή του. Για παράδειγμα, άτομα των οποίων η γενετική προδιάθεση σχετίζεται με μειωμένη αποτελεσματικότητα στα βιοχημικά μονοπάτια μεταβολισμού της αλκοόλης, ενδεχομένως να επωφεληθούν από τη μείωση της κατανάλωσής του.