Πώς ακριβώς λειτουργεί το test Dna και η επιστήμη της Διατροφογενετικής

Η Γενετική είναι ο κλάδος της επιστήμης ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη των γονιδίων, τα οποία είναι οι δομικές μονάδες ελέγχου της κληρονομικότητας. Εμβαθύνοντας στην επιστήμη της Γενετικής μπορούμε, ανάμεσα σε άλλα, να κατανοήσουμε και να προλάβουμε την εμφάνιση ασθενειών και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Αν και έχουν γίνει τεράστια βήματα στη μελέτη του Dna μας, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, ο δρόμος για την πλήρη χαρτογράφησή του είναι ακόμα μακρύς. Το ανθώπινο Dna, είναι περίπου κατά το 99,5% ταυτόσημο σε όλα τα άτομα, υπάρχουν όμως μικρές διαφορές οι οποίες λέγονται πολυμορφισμοί, οι οποίοι καθιστούν κάθε άτομο μοναδικό. Αυτές λοιπόν οι μικρές διαφορές παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην υγεία αλλά και στην εμφάνισή μας, και εκεί βασιζόμαστε για να τα βελτιώσουμε

Η Διατροφογενετική είναι ο κλάδος της επιστήμης ο οποίος εξειδικεύεται στη συσχέτιση Διατροφής και Γενετικής. Πιο συγκεκριμένα, μελετά τη γενετική ευαισθησία ή προδιάθεση ενός ατόμου αναφορικά με συγκεκριμένους διατροφικούς παράγοντες. Η επιστήμη αυτή είναι σχετικά καινούρια, αν και αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, και στις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να επηρέασει σημαντικά τα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τον τομέα της Διατροφής. Η Διατροφογενετική μελετά στην ουσία, την τάση που έχει ο οργανισμός σε συγκεκριμένα διατροφικά ζητήματα (π.χ. στην απορρόφηση υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών, βιταμινών). Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον τρόπο ζωής μας. Για παράδειγμα, ένας οργανισμός ενδεχομένως να έχει αυξημένη γενετική προδιάθεση στην απορρόφηση της βιταμίνης D, αλλά το άτομο αυτό να βγαίνει ελάχιστα στον ήλιο και να μην καταναλώνει καθόλου διατροφικές πηγές της βιταμίνης, με αποτέλεσμα τελικά να έχει χαμηλές τιμές αναφοράς βιταμίνης D. Συνεπώς η Διατροφογενετική μας δείχνει την προδιάθεση που έχει το σώμα μας, αλλά πάντα ο τρόπος ζωής μας είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας! Η Διατροφογενετική παρουσιάζει εξαιρετικό ερευνητικό ενδιαφέρον και αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ τον τρόπο ζωής μας.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει το test Dna

Το test Dna, χωρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες, στη Διατροφή, στις Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία και στην Άσκηση. Τα αποτελέσματά του, μας παρέχουν μια πλήρη εικόνα της γεντικής μας προδιάθεσης στην απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών και ουσιών αλλά και στην αποτελεσματικότητα την οποία παρουσιάζει το σώμα μας σε διάφορα είδη άσκησης. Συνεπώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την επιλογή του κατάλληλου διατροφικού προτυπου και του ορθότερου τρόπου άσκησης, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τα γονίδιά μας και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αναλόγως του στόχου μας. Το test Dna, δε μας δίνει πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση της υγείας ή του οργανισμού μας, αλλά δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα των δυνατοτήτων και των αναγκών του οργανισμού μας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πως γίνεται το test Dna

Το test Dna, μπορεί να γίνει εύκολα, γρήγορα και χωρίς πόνο. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία διεξαγωγής του test είναι τα εξής:

· Μπορεί οποιοδήποτε άτομο, οποιασδήποτε ηλικίας να το κάνει.

· Η παραγγελία γίνεται διαδικτυακά.

· Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία και το kit συλλογής σιέλου (η σίελος περιέχει Dna, το οποίο προέρχεται από τα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας), έρχονται στη διεύθυνση που έχεις δηλώσει σε ειδική συσκευασία.

· Χωρίς αίμα και βελόνα, αλλά μόνο με 2 ειδικές αποστειρωμένες μπατονέτες, ακολουθείτε πιστά της οδηγίες της συσκευασίας και με 20 περιστροφικές κινήσεις σε κάθε μάγουλο, συλλέγεται την απαραίτητη ποσότητα σιέλου.

· Το δείγμα αποστέλλεται στο πιστοποιημένο με ISO εργαστήριο, όπου απομονώνεται το Dna και διενεργώνται εξειδικευμένες γενετικές εξετάσεις.

· Η έκθεση αποτελεσμάτων κάθε προσωπικής ανάλυσης, βασίζεται σε τεκμηριωμένες, επιστημονικές μελέτες.

· Τα αποτελέσματα λαμβάνονται εντός 10 – 15 εργάσιμων ημερών στην ηλεκτρονική αλληλογραφία σου.

· Το test χρειάζεται να γίνει μόνο μια φορά στη ζωή ενός ατόμου, καθώς το Dna δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής.

· Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα του test Dna

Όπως είδαμε, η προσωποποιημένη έκθεση αποτελεσμάτων περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τα παρακάτω:

· Διατροφή, δηλαδή ευαισθησίες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά ή ουσίες, διατροφικές προτιμήσεις, κ.ά.

· Δυνατότητα απορρόφησης των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, δηλαδή το ποσοστό που ο οργανισμός είναι σε θέση να απορροφήσει και να επεξεργαστεί τα πιο πάνω θρεπτικά συστατικά τα οποία λαμβάνουμε από την τροφή μας.

· Αποτελεσματικότητα του οργανισμού σε διάφορα είδη άσκησης, δηλαδή το αθλητικό προφίλ δύναμης ή αντοχής, την αεροβική ικανότητα και τον μυικό όγκο, το ρίσκο τραυματισμών στους τένοντες, στις αρθρώσεις και στους μυς, την αποθεραπεία μετά την άσκηση, αλλά και το προσωπικό κίνητρο για άσκηση.

Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες και μπορούν να δώσουν μια νέα δυνατότητα σε κάθε άτομο να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής με του με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατό τη γενετική του προδιάθεση και να επιτύχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να αξιολογούνται συνολικά και όχι μεμονωμένα, καμία πληροφορία δεν έχει αξία όταν δε χρησιμοποιείται μαζί με τις υπόλοιπες. Όπως γνωρίζουμε καλά από την επιστημονική κοινότητα, η υγεία μας επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων οι οποίοι δρουν συνεργιστικά.